Kaina ir įpakavimas


Apie tai, kad brangias ir pigias priemones skiria tik pakuotė.

Knygos "Grožio mitas" apžvalga


Vaizdo rezultatas pagal užklausą „artistry cosmetics“
Ar pigus reiškia blogas, o brangus tai geras? Ir taip, ir ne. Atsakymas į klausimą turi dvi puses. Dažnai pasitaiko moterų galvojančių, jog didesnę kainą sumokame tik už gražesnį įpakavimą: "Juk kremo sudėtis ir paskirtis praktiškai tokia pati, kodėl turėčiau mokėti daugiau?". Jau paminėjau skyriuje apie produktų etiketes, - labai svarbu ne tik surašytos veikliosios medžiagos, bet ir kaip jos gautos, kokios kokybės, kokia paruošimo technologija. Yra komponentų, kurie kainuoja brangiai ir tiesiog negali būti masinės prekybos kosmetikoje. Dermatologė Tina knygoje duoda pavyzdį:

"Kanados spanguolės būna dviejų rūšių: ežerų ir pelkių. Ežerų spanguolės noksta po vandeniu, kelių metrų gylyje, be to vanduo turi būti visiškai skaidrus, antraip spanguolės pūva. Visas derlius sunoksta praktiškai vienu metu: augalų stiebuose esančios oro kameros plyšta - ir ežeras tarsi sprogsta. Virš vandens per minutę pakyla raudonų uogų fontanas, kiekviena vyšnios dydžio. Jas reikia susemti rėčiais per dvi valandas, antraip uogos pradeda gesti. Galite įsivaizduoti šio darbo kainą? O įprastines pelkių spanguoles galima niekur neskubant rinkti rankomis, semti specialiais semtuvėliais arba mašinomis. Per sezoną jų sunoksta labai daug, bet jos neturi tų aktyviųjų sudedamųjų dalių, kuriomis pasižymi ežerų spanguolės - labai ryškių gydomųjų savybių."


Reikia suprasti, kad sudėtyje nurodytas spanguolių ekstraktas, nenurodo to būdo, kuriuo jos buvo išgautos. Tas pats yra ir su daugelio kitų augalų ekstraktais bei veikliosiomis medžiagomis.
Tačiau geros kokybės kremas gali būti ir ne itin brangus, jei geros kokybės medžiagos nereikalauja sudėtingo paruošimo proceso, tuomet tik kosmetikos priemonės bazė bus brangesnė, dėl to produktas nebus labai pigus, bet kaina gali ženkliai skirtis. Pavyzdžiui, geros kokybės kremas gali kainuoti ir 20€, ir 200€.

Rinkoje dažnai pasitaiko ir nieko vertų produktų, kurie turi tik dailią išvaizdą su pigiu neveiksmingu turiniu. Man asmeniškai yra tekę pas artimą žmogų rasti tokį kremą. Moteris man pasigyrė, jog vyras nupirko už 60 € kremą nuo raukšlių. Pasižiūrėjau sudėtį, pasirodė įtartina, bet vien iš etiketės neįmanoma nuspręsti apie kokybę, tad pamėginau surasti gamintojus ir paskaityti apie jų gamybą, bet nieko neradau tik reklaminius puslapius įvairiose šalyse, su ta pačia"prieš" ir "po" moterimi, kuri kiekvienoje šalyje pakrikštyta vis kitu vardu. Gamintojų kontaktų nepavyko surasti, tik pardavėjų numerius. Deja, turėjau nuvilti man brangų žmogų ir pasakyti, kad tai labiau pinigų išviliojimas nei iš tiesų veiksminga priemonė. Vien tik neetiškas reklamos būdas parodo požiūrį į visa kita. Tad jokių  garantijų, kad gamyboje buvo siekta kokybės.

Patarimas nr1: Domėkitės tuo, ką perkate. Prieš perkant brangų kremą patikrinkite, ar gamintojas seniai rinkoje, ar jis pateikia kokios nors informacijos apie savo gamybą.
Grožio profesionalai paprastai renkasi gerus gamintojus, nes jiems svarbus rezultatas, todėl drąsiai klauskite patarimo, net jei jie už priemonių pardavimą gauna pinigus.

Patarimas nr2: Nesirinkite priemonių skirtų masiniam naudojimui supermarketų lentynose. Dauguma tų gamintojų, neturi laboratorijų tyrimams atlikti, ingridientai perkami iš kitų įmonių, indeliai iš dar kitų. Naudojama pigi bazė, dėl ko nukenčia net ir gerų komponentų įsisavinimas. (Įprastai 50 ml geros kokybės kremo kainos prasideda nuo 15 € ir kyla aukštyn, priklausomai nuo paruošimo, bazės ir sudėtinių dalių.)

Komentarai