Kosmetikos sudėtis


Apie naudingą kosmetikos priemonių analizę

"Grožio mitai" knygos apžvalga


Dažna moteris įdėmiai studijuoja ir skaito produktų etiketes. Tačiau neturint pakankamo bagažo chemijos žinių daryti išvadas apie veiksmingumą tik perskaičius sudėtinių dalių sąrašą praktiškai beprasmiška. Net jei ir esate chemikė, turinti diplomą, to vis vien nepakanka. Reiktų dar procentinės sudedamųjų dalių išraiškos bei gamybos niuansų - apie juos tikrai nieko nerašo etiketėje.

Dermatologė Tina knygoje rašo: "Aš mėgstu pastudijuoti etiketes - dėl to ir lankausi kosmetikos priemonių parduotuvėse. Man, šios srities profesionalei, norint išstudijuoti vienos priemonės sudėtį, prireikia maždaug pusvalandžio. Iš to, ką perskaitau, galiu nustatyti, kokia bus kremo konsistencija, ir nuspėti, kokį sudirgimą jis gali sukelti. Bet suprasti ar priemonė bus pakankamai efektyvi, deja, galiu tik apytiksliai."

Jei profesionalui reikia tiek laiko, ką kalbėti apie mus, kitų sričių žmones. Sudėtis daugeliui mūsų prilygsta kiniečių hieroglifams. Bet žmonės įprastai elgiasi taip: sužinoję, kad sudedamoji dalis X yra kenksminga ieško jos kiekvienos priemonės etiketėje ir atmeta bet ką, kur tą dalelę X aptinka. O tai nėra tikslinga. Studijuojant etiketę reiktų neužmiršti sudedamųjų dalių santykių ir procentinių kiekių. Ant pakuotės sudedamosios dalys surašomos koncentracijos mažėjimo tvarka. Beje, svarbu pabrėžti, kad veiklioji medžiaga visai neturi būti sąrašo priekyje. Kad priemonė būtų efektyvi, veiklioji medžaga gali būti ir 15-oje sąrašo vietoje.

Tarkime peptidai anksčiau būdavo pirmose sąrašo vietose, dėl to kad jų santykį rašydavo su praskiestu turiniu. Vėliau jie atsidūrė sąrašo gale, nes pasikeitė reikalavimai, ir rašyti reikia tik sausą tos medžiagos kiekį, bet kremas dėl to nei kiek nepasikeitė ir efektyvumo neprarado.
Svarbiausia, kad perskaitę etiketę nei aš, nei jūs nesužinosite sudedamųjų dalių kokybės. Net jei kalbame apie augalinės kilmės ekstraktus.
"Visiems gerai žinomas taukmedžių sviestas (shea butter) yra vertinamas pagal tai kokiame regione augo tas medis, kurio produktas išdidžiai nurodomas indelio sudedamųjų dalių sąraše. Jeigu Šiaurės Afrikoje, kur jį žiemą rinko kelis mėnesius, greičiausiai kreme bus labai naudingų ir vertingų nesočiųjų riebiųjų rūgščių. O taukmedžių sviestas iš Vakarų Afrikos visai kitoks, ir rūgščių santykis skiriasi. Sudedamųjų dalių rinka siūlo daugiau kaip 50 rūšių skirtingos kokybės ir kainos taukmedžių sviesto, bet ant pakuotės visos rūšys nurodytos vienodai."
Jau kurį laiką domiuosi apie augalų kokybę, kuriuos naudoja kosmetikos gamintojai. Turime pripažinti, kad dažniausiai nežinome sudėtyje perskaitę  "baltosios artbatos ekstraktas", kur jis gautas. Kada? Kada vegetacijos periodas? Ar ilgai gulėjo prieš paruošimą? Kokiu būdu buvo ekstraktuojama?
Etikečių skaitymas - mažas pagalbininkas, tačiau turint patikimus šaltinius ar žinant gerus gamintojus, mums to net nereikia daryti. Visi atvejai - tai asmeninė patirtis ir pasirinkimai. Aš niekada nenorėjau būti gamintojų banduomuoju triušiu, todėl pasirinkau kriterijus ir naudoju tik tai, kas gal ir nėra pigu, bet patikima ir saugu. Gera kokybė, tikrai nėra pigi. Nusipirkus veido kremą už 5-7 Eur, negalime tikėtis ilgalaikio rezultato. Jis gali turėti poveikį, bet dažniausiai trumpalaikį arba tik paviršutinį. 

Patarimas nr 1: Prieš pirkdami prekę geriau pasidomėkite pačios kompanijos etika: Ar kompanija rūpinasi prekių gražinimu? Kokios vertybės? Taip pat gamykliniais procesais ir patirtimi, moksline baze, veiklos ilgumu. Visa tai gamintojai turėtų pateikti patys, o taip pat yra nepriklausomos institucijos tiriančios gamintojų veiklą ir patvirtinančios jų teiginius.

Patarimas nr 2: Suraskite šios srities specialistą, kuris pažįsta gerų gamintojų, ar turi praktikos šioje srityje ir tiesiog pasitikėkite jo sukauptomis žiniomis, pirkite  kosmetiką per jį arba klauskite jo rekomendacijų;).

Komentarai