"Kenksmingieji" parabenai

Apie kancerogeninius parabenus

Knygos "Grožio mitai" apžvalga

Kartais merginos man sako tokius teiginius: "Parabenai blogai. Jei pas tave kosmetikoje jų yra, tada man netinka". Kas tie parabenai? Parabenų engimo vajus užgulė masiškai, po vienos specialistės išsakytos nuomonės. Pabrėžiu - nuomonės. Kodėl tai įvyko? Knygoje, iš tiesų, labai aiškiai išdėstoma, kas su informacija buvo nutikę ir kas, galiausiai, daugelio tyrimų dėka nustatyta.

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „paraben“
Tiesa tokia: "Parabenai - puikūs konservantai, mažos jų koncentracijos užtenka, kad kremas, serumas ar losijonas pagal ES normatyvus nesugestų iki 36 mėnesių (neišpakuotas) ir dvylika mėnesių pradėtas naudoti. Dar vienas parabenų privalumas - jie labai retai sukelia sudirgimą. Be to jie nereaguoja į aktyvias sudedamąsias dalis, vadinasi neturi jokios įtakos priemonės veiksmingumui. Šių savybių derinys paverčia parabenus iš tiesų unikaliais komponentais." knygoje teigia dermatologė Tina.
Iki šiol vis dar gajus mitas apie parabenų žalą, kuri nėra niekuo patvirtinta. Parabenų yra ne tik kosmetikos priemonėse. Jų  yra ir ten, iš kur jie gaunami: pupose, morkose, sojose, žaliojoje arbatoje ir kitur. Žinoma, yra ir sintetiniai parabenai, todėl gamintojai siekdami sumažinti produktų kainą dažniau renkasi ne augalinės kilmės komponentus.

Dėl informacijos sumaišymo netruko pasinaudoti ir daug gudruolių, kuriančių produktus su etiketėmis "paraben free". Tokiems gamintojams paranku palaikyti šį mitą. Padėtis naudinga ir konservantų gamintojams, nes galima gaminti kitas konservuojančias medžiagas, apie kurias informacijos gerokai mažiau. Taip pat nebeesame tikri, kiek laiko galime turėti priemonę, o dažniausiai naujo konservanto reikia didesnės koncentracijos. Autorė pastebi, jog priemonės be parabenų daug dažniau iššaukia alergines reakcijas.

Išvada - dėl mažo žinių bagažo ir nepagįstos parabenų baimės praturtėjo nauji gamintojai. Ilgamečiai gamintojai parabenų neatsisakė ir papildomo pelno iš to nesivaiko rizikuojant priemonių kokybe.


Patarimas nr1: Jei kas nors jums pateikė sensacingą naujieną, pirmiausiai pasidomėkite pirminiu informacijos šaltiniu. Jei jo atrasti ir įvertinti negalite - atmeskite tai kaip nuogirdas ir gandus.

Patarimas nr2: Nuolat švieskitės ir švieskite kitus. Pasidalinkite straipsniu su kitais. Bei, jei norite, papildykite savo biblioteką nauja ir naudinga knyga "Grožio mitai", kurioje surinkta išsami informacija įvairiomis grožio temomis :)



Komentarai